- En uddannelse med hovedvægt på metakognitiv psykologi og metode, hvis veldokumenteret teori bygger på de seneste 20-30 års forskning i årsager til psykisk mistrivsel.
- Metakognitiv metode er en nyere psykologisk retning, der har vist sig særlig effektiv til afhjælpning af psykisk mistrivsel, som stress, angst og depression.
- Metakognitiv psykologi gør op med den traditionelle forståelse af stress, angst og depression som ukontrollerbare tilstande, vi ikke selv har indflydelse på – Vi har i høj grad indflydelse.
- Stresskurven i samfundet stiger, og måden vi har behandlet stress på indtil videre, kan ikke være god nok. Der er brug for at vi gør noget andet, og metakognitiv metode viser lovende resultater.
- ProMind anskuer stress og psykisk mistrivsel på en ny måde, baseret på den metakognitive psykologi og den seneste forskning i årsager til stress og psykisk mistrivsel. Vi ved nu gennem solid forskning, at overtænkning af særlige typer tankeprocesser fører til stress. Den strategi vi anvender i et forsøg på at håndtere vores tanker, bliver afgørende for, om vi f.eks. udvikler stress, angst eller depression. ”Alle har negative tanker, men ikke alle udvikler psykiske lidelser” – Professor Adrian Wells
- Det handler ikke om hvad vi tænker, men måden vi responderer på vores tanker, der skaber problemer.
- Den metakognitive metode adskiller sig fra den måde man traditionelt set har arbejdet med psykiske udfordringer på, hvor vi igennem mange år har vendt, drejet og analyseret vores fortids hændelser. For mange er det en lettelse, fordi de ikke orker at røre rundt i “gryderetten” af alt det svære og tidligere traumatiske oplevelser.
- Den metakognitive teori har ikke fokus på “hvorfor”, og vi behøver ikke at forstå vores fortid for at få det bedre, eller at arbejde på at erstatte negative tanker med positive.
- Metakognitiv teori bygger på den forskningsbaseret præmis, at vi får det bedre når vi lærer at gøre mindre med vores tanker, følelser og kropslige fornemmelser.
- Du vil på uddannelsen få en grundig indføring i den metakognitive teori og metode, og der er særlig vægt på, at du bliver fortrolig i anvendelsen af de redskaber og teknikker du bliver præsenteret for.
- Enhver teori har dog sine begrænsninger. Baseret på, og på baggrund af vores flere års erfaringer i arbejdet med mennesker med psykiske udfordringer, og sammenholdt med de metoder der har vist sig mest effektive, har ProMind udviklet og sammensat “ProMind-Modellen”.
- ProMind-Modellen består bl.a. af: 1. Et coaching værktøj med afsæt i den metakognitive metode, og som har til formål, at skabe et let tilgængeligt og struktureret overblik over metakognitive redskaber, teknikker og anvendelsesmuligheder. 2. En metode der skånsomt og effektivt leder klient/borger til et fokus på løsninger og handlinger. Det er ligeledes en metode der udvikler selvansvar, selvunderstøttende tænkning og baner vejen for mere hensigtsmæssige mestringstrategier og succesoplevelser. 3. En konkret, struktureret og målrettet handlingsplan, der støtter klient/borger til, at handle på det klient/borger har indflydelse på, og til at give slip på dét, der ikke kan ændres på, og som må betragtes som et vilkår – Fra passiv til aktiv medspiller i eget liv.
- Du præsenteres for en unik sammensat redskabskasse af teknikker og metoder, som gør det muligt for dig, at afhjælpe psykisk mistrivsel og målrette din coaching til individuelle problematikker, indsats- og udviklingsområder.
- Uddannelsen henvender sig til dig, der gerne vil hjælpe mennesker med stress, angst (Generaliseret angst) og depression, og psykisk mistrivsel generelt.
- Med den viden og de redskaber du bliver præsenteret for, vil du samtidig skabe de bedste forudsætninger for dig selv, til håndtering af livets tanker, følelser og udfordringer.
Metakognitiv metode og ProMind-Modellen
De “bedste kort på hånden” til mestring af livets tanker, følelser og udfordringer
- Mental styrke og robusthed.
TEORI – METODE – PRAKSIS.
Modul 1 (3 dage)
- Introduktion til Metakognitiv psykologi og teori af Professor Adrian Wells.
- Hvor adskiller teorien sig fra andre psykologiske retninger?
- Metakognitiv tilgang til psykisk helbred.
- Tanker, tankernes natur og spontane “triggertanker”.
- Niveauer af tænkning, objektniveau/metaniveau.
- Grundig indføring i den metakognitive teori og forståelse af hvad, der specifikt i flg. denne, er årsag til psykisk mistrivsel, herunder CAS – Cognitive attentional syndrome (Det kognitive opmærksomhedssyndrom)
- Hvad er formålet med metakognitiv terapi og stresscoaching?
- Destruktive tankeprocesser og uhensigtsmæssige mestringsstrategier.
- De bagvedliggende årsager til psykisk mistrivsel.
- Metakognitioner og metakognitionernes betydning for vedligeholdelse af psykisk mistrivsel.
- Sokratisk dialog og spørgeteknikker.
- Rollen som coach – “De gyldne regler”.
- Mødet med psykisk sårbare borgere/klienter.
- Stress – Viden og seneste forskning.
- Den traditionelle forståelse for stress vs. den metakognitive forståelse for stress.
- Sund og usund stress – Stressreaktioner.
- Indføring i Metakognitiv sagsformulering til stress, angst og depression.
Modul 2 (3 dage)
Metakognitiv terapi og stresscoaching:
- Den metakognitive “værktøjskasse”- Metakognitive teknikker og metoder.
- Detached Mindfulness (at lære klienten/borgeren, at forholde sig neutralt til vores uundgåelige triggertanker).
- Opmærksomhedstræning (at øge klienten/borgerens metakognitive bevidsthed, samt bevidstheden om, at vi har et valg, i forhold til, hvor vi retter vores opmærksomhed).
- Omstrukturering af metakognitioner.
- Angst og angstens natur.
- Generaliseret angstlidelse (GAD)
- Panikangst.
- Helbredsangst/sygdomsangst.
- Metakognitionernes betydning for vedligeholdelse af angst.
- Indføring i ProMind-Modellen – En metode der støtter klienten/borgeren til, at handle på det der ikke fungerer i livet, og til at slippe dét, der ikke kan ændres på.
- Metodetræning og gruppesupervision.
Modul 3 (3 dage)
- Vi arbejder videre med metakognitionernes betydning for vores psykiske trivsel, og omstrukturering af disse.
- Depression og depressive tilstande.
- Den metakognitive anskuelse af depression.
- Reaktionsmønstre ved depression.
- Træning: Metakognitiv “redskabskasse”, stresscoaching og ProMind-Modellen.
- Opsummering, metodetræning og gruppesupervision.
- Udlevering af eksamensopgave.
Modul 4 (1 dag)
Metodetræning/ gruppesupervision.
Certificering til ProMind Coach (Metakognitiv stresscoach).
Datoer for næste hold på uddannelsen:
Undervisning foregår i vores lokaler i Greve.
Opstart januar 2023: 10 intensive undervisnings-dage fordelt på 4 moduler. Modul 1: 18.-19.-20. januar. Modul 2: 8.-9.-10. februar. Modul 3: 15.-16.-17. marts. Modul 4: 14. april. Mødetidspunkt: Alle dage fra 8.30-15.30.
Målgruppe
Uddannelsen henvender sig primært til relevant sundheds- og pædagogisk personale og fagfolk, eller til dig, der ønsker at bevæge dig i den retning.
Du arbejder måske som coach, mentor, støttekontaktperson, vejleder/rådgiver, social konsulent, eller i andre funktioner, hvor du har brug for konkrete og let anvendelige værktøjer til, i dit daglige professionelle virke, at præge unge og voksne til psykisk trivsel og positiv udvikling. Det kan også være at du driver en social virksomhed, med fokus på opkvalificering af dine medarbejder.
Praktisk
Uddannelsen indeholder 10 dages intensiv undervisning fra 9.00 til 15.30, fordelt på 4 moduler. I prisen inkluderer frokost og eftermiddags te/kaffe, kage og frugt. Der skal forventes hjemmeopgaver, selvlæsning og træning i studiegrupper mellem hvert modul. Undervisning vil foregå i Greve, Håndværkerbyen 7. Uddannelsen afsluttes med en skriftlig eksamen og du vil efter bestået eksamen modtage et bevis med titlen Certificeret ProMind coach og Metakognitiv stresscoach.
Pris for uddannelsen er 19.950, inkl. moms – inkl. frokost og eftermiddags te/kaffe, kage og frugt, undervisningsmateriale og certificering. Tilmelder du dig inden 1. januar vil prisen for uddannelsen med opstart 18. januar 2023 være 17.950,- inkl. moms.
Du har mulighed for, at betale beløbet over 3. rater. Den første rate indbetales 14 dage før første modul og sidste rate, før du møder på sidste modul. Tilmelding er bindende og du er sikret en plads på uddannelsen når første rate, 14 dage før uddannelsens start, er indbetalt. Beløbet indbetales til konto: 6520 2692634, Lollands Bank.
Fordele: Har du gennemført en uddannelse hos ProMind, har du mulighed for uden omkostninger for dig, at deltage på supervisions og trænings-aftener 4 gange årligt. Du vil ligeledes få adgang til “ProMind Training”, et netværk og lukket sparringsgruppe. Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv løbende opdateret med datoer for træningsaftener. Tilmelding er nødvendigt.
Mulighed: Via en bruttolønsordning kan din arbejdsgiver betale for uddannelsen, mod at modregne dette i din bruttoløn, hvilket ofte kan spare dig for det halve. Du kan læse mere om ordningen på SKAT´s hjemmeside.
Klik her for at tilmelde over e-mail
Vil du høre nærmere om uddannelsen, tag kontakt via e-mail eller ring til underviser Pia Teubert på tlf. 2782 0642.